Osteodensitometru


EchoS este prima soluție non-invazivă pentru diagnosticul precoce al osteoporozei la nivelul vertebrelor lombare și a colului femural și evaluarea rezistenței osoase.

Protocol (sub 2 minute)

❶  Selectarea locatiei axiale
❷  Vizualizarea osului tinta
❸  Achizitie US asistata de software
❹  Detectarea automata a interfetelor osului
❺  Calcularea automata a RDI-urilor
❻  Analiza automata a semnalului si cea spectrala
❼  Emiterea diagnosticului
❽  Raportul medical


Tehnologia REMS

Caracteristica distinctă a metodei patentate R.E.M.S.  (Radiofrecvență Ecografică Multi Spectrometrică) este analizarea semnalelor RF obtinute în timpul unei investigații ecografice a structurii osoase pentru a determina arhitectura osoasă internă prin comparații detaliate folosind modele spectrale de referință. Investigatiile sonografice sunt efectuate de EchoS prin intermediul unui transductor convex cu o frecvență de 3.5 MHz ce permite obtinerea simultană a imaginilor conventionale B-mode si a semnalelor brute RF corespunzătoare.


Tehnologie

EchoS este o abordare inovatoare ce foloseste tehnologia REMS în diagnosticul osteoporozei, ce exploatează toate caracteristicile spectrale ale semnalelor „brute” de radiofrecvență (RF) achiziționate în timpul unei scanări ecografice pentru a determina statusul arhitecturii interne a osului prin comparații avansate cu modele spectrale de referință, obținute anterior, ale posibilelor condiții patologice sau normale. Această metodă este integrată nativ cu imagistica US, întrucât, pe de o parte, regiunile de interes (RI) pentru calculele de diagnostic la nivelul osului investigat sunt identificate în mod automat atât pe baza criteriilor morfologice cât și a caracteristicilor spectrale de RF, și, pe de altă parte, achiziția simultană de mai multe linii de scanare de RF pentru fiecare cadru de imagine oferă o bază statistică solidă și fiabilă pentru procesarea spectrală ulterioară și pentru un diagnostic final.

 

Raportul Medical

EchoS oferă doi parametri numerici noi: scorul de osteoporoză SO, care se corelează în mod direct cu măsurătorile DMO în (g/ cm²) și scorul de fragilitate SF, care oferă o estimare independentă a fragilității oaselor și a riscului de fractură. Raportul medical EchoS conține toți parametrii comuni pentru diagnosticarea osteoporozei: DMO (g/cm²), Scorul T și Scorul Z. De asemenea, SF evaluează calitatea micro-arhitecturii interne a osului, iar riscurile pe 10 ani de fracturi cauzate de osteoporoză (generale/de șold) sunt calculate prin intermediul software-ului integrat SCOR DE FRAGILITATE ● SCOR T ● SCOR Z ● DMO (g/cm²)  ● COMPOZIȚIE CORPORALĂ


Baza de date

Baza de date include aproximativ 10.000 de subiecți caucazieni de la 30 la 90 de ani, grupați în intervale de 5 ani și împărțiți în trei subgrupuri în funcție de valoarea indicelui de masă corporală (IMC). Subiecții au fost supuși la următoarele examene de diagnostic: Scanare DXA a coloanei vertebrale lombare și/sau a femurul proximal, calcularea TBS acolo unde este cazul, scanare ecografică cu sistemul EchoS și chestionarul FRAX®. Datele au fost folosite pentru a calcula modelele spectrale corespunzătoare perechilor de referință pentru următoarele condiții osoase: „osteoporotic/sănătos” și „fragil/non-fragil”. Valorile DMO derivate din calculul SO au fost comparate cu rezultatele măsurătorilor DXA, în timp ce valorile SF au fost evaluate în raport cu previziunile FRAX® pe 10 ani ale probabilităților unei fracturi osteoporotice generale.

 

Algoritm

Tehnologia este complet automată pentru a reduce dependența de experiența operatorului. Algoritmul implementat identifică în mod automat interfețele osului țintă în cadrul secvenței de imagini ecografice dobândite și elimină achizițiile „zgomotoase”, asigurând că evaluările diagnostice sunt realizate numai pe seturi de date de US care ating un anumit prag de calitate specific determinat.

PERFORMANTA CANTITATIVA‚ VERTEBRE         COL FEMURAR
DIFERENTA MINIMA‚ DETECTABILA‚ (SDD) [g/cm2] 0.004 0.006
REPRODUCTIBILITATEA INTRA-OPERATOR (RMS-CV) [%] 0.35% 0.25%
REPRODUCTIBILITATEA INTER-OPERATOR (RMS-CV) [%] 0.38% 0.32%
CONCORDANTA DIAGNOSTICULUI CU DXA 94.7% 94.2%

Prezentarea Tehnologiei

Examinare Coloana

Examinare Col Femural


Literatură:

Literature

Pentru mai multe detalii accesați:

Descarcati brosura AICI