Osteoporoza


EchoS este prima solutie non-invaziva pentru diagnosticul precoce al osteoporozei la nivelul vertebrelor lombare si a colului femural si evaluarea rezistentei osoase.

 

Protocol (sub 2 minute)

❶  Selectarea locatiei axiale
❷  Vizualizarea osului tinta
❸  Achizitie US asistata de software
❹  Detectarea automata a interfetelor osului
❺  Calcularea automata a RDI-urilor
❻  Analiza automata a semnalului si cea spectrala
❼  Emiterea diagnosticului
❽  Raportul medical


Tehnologie

EchoS este o abordare inovatoare a ultrasunetelor in diagnosticul osteoporozei, ce exploateaza toate caracteristicile spectrale ale semnalelor „brute” de radiofrecventa (RF) achizitionate in timpul unei scanari ecografice pentru a determina statusul arhitecturii interne a osului prin comparatii avansate cu modele spectrale de referinta, obtinute anterior, ale posibilelor conditii patologice sau normale. Aceasta metoda este integrata nativ cu imagistica US, intrucat, pe de o parte, regiunile de interes (RI) pentru calculele de diagnostic la nivelul osului investigat sunt identificate in mod automat atat pe baza criteriilor morfologice cat si a caracteristicilor spectrale de RF, si, pe de alta parte, achizitia simultana de mai multe linii de scanare de RF pentru fiecare cadru de imagine ofera o baza statistica solida si fiabila pentru procesarea spectrala ulterioara si pentru un diagnostic final.
 

Raportul Medical

EchoS ofera doi parametri numerici noi: scorul de osteoporoza SO, care se coreleaza in mod direct cu masuratorile DMO (in g/cm²) si scorul de fragilitate SF, care ofera o estimare independenta a fragilitatii oaselor si a riscului de fractura. Raportul medical EchoS contine toti parametrii comuni pentru diagnosticarea osteoporozei: DMO (g/cm²), Scorul T si Scorul Z. De asemenea, SF evalueaza calitatea micro-arhitecturii interne a osului, iar riscurile pe 10 ani de fracturi cauzate de osteoporoza (generale/de sold) sunt calculate prin intermediul software-ului integrat FRAX®.

 


Baza de date

Baza de date include aproximativ 10.000 de subiecti caucazieni de la 30 la 90 de ani, grupati in intervale de 5 ani si impartiti in trei subgrupuri in functie de valoarea indicelui de masa corporala (IMC). Subiectii au fost supusi la urmatoarele examene de diagnostic: Scanare DXA a coloanei vertebrale lombare si/sau a femurul proximal, calcularea TBS acolo unde este cazul, scanare ecografica cu sistemul EchoS si chestionarul FRAX®. Datele au fost folosite pentru a calcula modelele spectrale corespunzatoare perechilor de referinta pentru urmatoarele conditii osoase: „osteoporotic/sanatos” si „fragil/non-fragil”. Valorile DMO derivate din calculul SO au fost comparate cu rezultatele masuratorilor DXA, in timp ce valorile SF au fost evaluate in raport cu previziunile FRAX® pe 10 ani ale probabilitatilor unei fracturi osteoporotice generale.
 

Algoritm

Tehnologia este complet automata pentru a reduce dependenta de experienta operatorului. Algoritmul implementat identifica in mod automat interfetele osului tinta in cadrul secventei de imagini ecografice dobandite si elimina achizitiile „zgomotoase”, asigurand ca evaluarile diagnostice sunt realizate numai pe seturi de date de US care ating un anumit prag de calitate specific determinat.

 

PERFORMANTA CANTITATIVA‚ VERTEBRE SOLD
DIFERENTA MINIMA‚ DETECTABILA‚ (SDD) [g/cm2] 0.010 0.005
REPRODUCTIBILITATEA INTRA-OPERATOR (RMS-CV) [%] 0.35% 0.25%
REPRODUCTIBILITATEA INTER-OPERATOR (RMS-CV) [%] 0.54% 0.41%
CONCORDANTA DIAGNOSTICULUI CU DXA 93.1% 94.2%
Pentru mai multe detalii accesati www.testareosteoporoza.ro